El cabell blanc

El color de cabells , igual que el de la pell i dels ulls, està determinat per un pigment anomenat melanina. Les cèl·lules que fabriquen la melanina són els melanòcits . Les característiques d’aquesta melanina, i per tant la pigmentació de cada persona, estan regulades per més d’un centenar de gens .

En l’arrel de els cabells hi ha una estructura molt complexa coneguda com bulb pilós que conté diversos tipus de cèl·lules, incloent queratinòcits i melanòcits. Els queratinòcits elaboren els brins de queratina o pèl, i els melanòcits s’encarreguen de tenyir amb la melanina (pèl-roig, ros, castany, negre …). Alguns d’aquests melanòcits són cèl·lules mare capaces d’originar nous melanòcits al llarg de la vida per mantenir el color de cabells.

Mentres s’envelleix, les cèl·lules mare dels melanòcits del fol·licle pilós van desapareixent i els cabells adquireix una tonalitat platejada, gris o, finalment, blanca per disminució o falta de melanina.

La pèrdua de melanòcits de els cabells es considera un fet fisiològic que sol iniciar entre els 30 i 40 anys, ocasionant els primers cabells blancs. Per què es produeix i com es podria evitar encara no es coneix amb exactitud. Intervenen factors genètics: es tenen cabells blancs més jove quan els teus pares també les han tingut precoçment i són més comuns en persones d’ètnia caucàsica que en asiàtics o afroamericans. També intervenen factors ambientals: l’estrès molt intens i possiblement el tabac. En casos excepcionals, els cabells blancs pot aparèixer per síndromes genètiques d’envelliment prematur o associat a malalties autoimmunes.

La canície també es considera un marcador de malaltia cardiovascular, ja que les dues comparteixen mecanismes d’envelliment com l’oxidació i la senescència i mort cel·lulars. Recentment s’ha observat que el cabell gris de pacients que reben immunoteràpia (un tipus de tractament que estimula les defenses) per al càncer pot repigmentarse. Aquesta observació obre noves línies d’investigació per tractar la canície.

caCatalà